Tudnivalók a kistermelői eladásról


I. A kistermelői értékesítés alapfeltételei 


Az alábbiakban egy rövid, nem teljes körű tájékoztatást szeretnénk nyújtani mindazoknak, akik szükségleteiken túl felesleget termelnek, és az így keletkezett háztáji árut miként értékesíthetik a szlovák törvényeket betartva.


Bármely termék értékesítését törvények és rendeletek szabályozzák, amit nem kell felesleges beavatkozásnak tartani az állam részéről, hanem olyan eszközként kell elfogadni, amely védi az eladót, védi a vásárlót, próbálja a közegészségügyi veszélyeket megelőzni és nyomon követhetővé teszi az áru útját. 


A szokványos iparlevéllel rendelkező kereskedők már jól tudják, milyen feltételeket kell betartani a jogszerű árusításhoz. Ezért most azokkal a szabályokkal foglalkoznánk, amelyek a vállalkozói engedéllyel nem rendelkezőket érintik, akik csupán a háztáji feleslegüket szeretnék értékesíteni. 


A nem vállalkozó és vállalkozó kistermelők feleslegének, az úgynevezett „udvarból történő” értékesítését Szlovák Kormány  2011-ben meghozott 359. és 360. számú rendelete, illetve ennek 2016-os 100. módosító rendelete specifikusan szabályozza.  


Az élelmiszerek kereskedelmét több törvény és rendelet is szabályozza, amelyek megtekinthetőek ITT.


Az udvarból történő értékesítéshez az eladó természetes személynek a legtöbb esetben nem szükséges vállalkozói engedélyt kiváltania, de bizonyos feltételeket be kell tartania és őstermelőként be kell jegyeztetnie magát az illetékes Regionális Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hivatalban (Regionálna veterinárna a potravinová správa – RVPS).


A termékek értékesítése a kistermelői kategóriában mennyiségi korlátozás alá esik. A mennyiségi korlátozás a 2011/360 számú kormányrendelet szabályozza. Az egyes termékek mennyiségi korlátja megtekinthető ITT.


A legtöbb esetben csupán bejelentési kötelezettsége van a kistermelőnek a Regionális Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hivatalban. Az interneten keresztüli értékesítéskor az adott bejelentő űrlapon fel kell tüntetni a weboldalt, például a Háztáji.sk-t. A bejelentés módjáról bővebb információt kap ITT.


Állati eredetű termékeket feldolgozó vagy más élelmiszert előállító műhelyt, kisüzemet viszont be kell regisztrálni a RVPS hivatalban, és az illetékes Regionális Közegészségügyi Hivatalban (Regionálny úrad verejného zdravotníctva – RÚVZ) is engedélyeztetni kell. Néhány termék feldolgozása vállalkozói engedélyhez kötött. A kisüzem regisztrációjáról bővebb információt kap ITT.


Tehát a folyamatokban megkülönböztetünk bejelentést, amikor a hivatalnak nincs döntési jogköre, illetve bejegyeztetést, amikor a hivatal kiadott határozattal hagyja jóvá a tevékenységet.


Elektronikus pénztárgépre nincs szükség, és a hatályos törvények értelmében elegendő egyszerű nyilvántartást vezetni az eladott mennyiségről.
Az udvarból történő értékesítésre szánt, feldolgozott termékeket előállító kisüzemet vagy műhelyt és értékesítési pontot az illetékes közegészségügyi hivatal is ellenőrizheti. A  megkövetelt feltételeket a Szlovák Kormány 2011-ben meghozott 359. és 360. számú rendelete pontosítja.

 

 

II. A helyi termékek értékesítését szabályozó törvények és rendeletek Szlovákiában

 • Az állategészségügyről szóló, a Szlovák Törvénytárban megjelent 2007. évi 39. törvény
 • Élelmiszerekről szóló, a Szlovák Törvénytárban megjelent 1995. évi 152. törvény 
 • A kistermelői termékek értékesítéséről és némely  élelmiszert feldolgozó üzemről (vágóhíd) szóló,  2011. évi 359. kormányrendelet.
 • A kistermelői termékek értékesítésének higiéniai feltételeiről, valamint növényi és állati eredetű élelmiszerek forgalmazásáról szóló,  2011. évi 360. kormányrendelet.
 • A termékek piacon történő árusításáról szóló, a Szlovák Törvénytárban megjelent 1998. évi 178. törvény.  
 • A kistermelői termékek értékesítésének higiéniai feltételeiről valamint növényi és állati eredetű élelmiszerek forgalmazásáról szóló,  2011. évi 360. kormányrendeletének 2016. évi 100. módosítása.  


 

III. A kistermelői értékesítés mennyiségi korlátai


Növényi eredetű termékek őstermelői értékesítése
Az őstermelőnek, mint az elsődleges növényi eredetű termékek termelőjének nyilvántartást kell vezetnie az év folyamán eladott mennyiségről.  Abban az esetben, ha a természetes személy értékesítései nem haladják meg a törvényes küszöböket, nem szükséges elektronikus pénztárgépet üzemeltetnie, sem vállalkozói engedélyt kiváltania. A növényi termékek őstermelői értékesítését a Szlovák Kormány 360/2011-es számú rendeletének 7.§-a pontosítja. A mennyiségi küszöböket a Szlovák Kormány 100/2016-os számú rendelete módosította.


Kistermelőként évente az alábbi mennyiségeket lehet értékesíteni:
A mennyiségi küszöböket a Szlovák Kormány 100/2016-os számú módosító rendelete pontosítja. Az egyes kategóriákban évente eladható:

Gabona – 500 kg
Hüvelyesek – 500 kg
Hajdina, cirok, köles – 500 kg
Olajos magvak – 500 kg 
Burgonya – 2 000 kg
Káposztafélék – 2 000 kg
Gyökérzöldség – 500 kg
Bogyótermésűek és kabakosok – 500 kg
Leveles zöldség – 150 kg
Hüvelyes zöldségek – 300 kg
Hagymafélék – 200 kg
Magházas gyümölcsök – 2000 kg
Csonthéjasok – 1000 kg
Bogyós gyümölcsök és szőlő – 250 kg
Hántatlan gyümölcs magvak – 700 kg 
Gyógynövények – 50 kg
Termesztett gomba – 50 kg


Növényi eredetű, feldolgozott termékek őstermelői értékesítése
A mennyiségi küszöböket a Szlovák Kormány 100/2016-os számú módosító rendelete pontosítja. Az egyes kategóriákban az évente értékesíthető mennyiség:

Gyümölcs (elsősorban lekvár, dzsem és kompót) – 1 250 kg
Zöldség (befőzött vagy sterilizált) – 1 250 kg
Savanyú káposzta (a feldolgozott nyersanyag) – 500 kg
Termesztett tartósított gomba (a feldolgozott nyersanyag) – 50 kg
Termesztett szárított gomba (a feldolgozott nyersanyag) – 50 kg
Szörpök, gyümölcslevek, zöldséglevek (a feldolgozott nyersanyag) – 1 250 kg
Szárított fűszernövények (a feldolgozott nyersanyag) – 50 kg
Feldogozott gabona és burgonya 
Például lepény (lokše), pogácsák, tésztafélék (a feldolgozott nyersanyag) – 400 kg
Ízesített zöldség- és gyümölcstermékek
Aszalványok, gyümölcsteák (a feldolgozott nyersanyag) – 100 kg
Gyümölcsecetek – 200 l


Állati eredetű termékek őstermelői értékesítése
Tej – Kistermelői kategóriában csupán a regisztrált állatoktól származó saját nyerstejet lehet értékesíteni, egy vevőnek olyan mennyiségben, ami megfelel egy ember szokott napi adagjának. Egy kisüzem csak vállalkozói tevékenység keretében állíthat elő feldolgozott tejtermékeket, és az illetékes közegészségügyi hivatal – RÚVZ jóváhagyása után az RVPS-nél szükséges regisztrálnia. A nyerstej értékesítésére vonatkozó további szabályozások megtalálhatóak 360/2011-es számú kormányrendelet 4.§-a alatt. A feldolgozott tejtermékek értékesítésére vonatkozó további szabályozások megtalálhatóak a 360/2011-es számú kormányrendelet  8., 9.,  10. és 11.§-ai alatt.


Tojás – Értékesíteni egy személynek hetente maximum 60 db-ot, illetve egy kiskereskedelmi egységnek 350 db-ot lehet. A további szabályozások megtalálhatóak a 360/2011-es számú kormányrendelet  5.§-a alatt.


Méz – Egy személynek a vásárló szükségletének megfelelő mennyiséget lehet eladni. Éves mennyiségben kistermelőként 1 tonna méz értékesíthető. A méznek a saját bejegyzett méhészetből kell származnia. A további szabályozások megtalálhatóak a 360/2011-es számú kormányrendelet  5.§-a alatt.


Szárnyasok, házinyúl – Kistermelői mennyiségnek a bejelentett tenyészetből származó baromfi esetében legfeljebb 10 ezer, nyulak esetében 2,5 ezer darab számít. A kistermelő csupán leölt, bontott állatokat értékesíthet. A kistermelő csupán az állatok alapszintű feldolgozását végezheti, amit a 359/2011-es számú kormányrendelet  8.§-nak 3. és 4. pontja szabályozza.


 
IV. Az őstermelői értékesítés bejelentése  

 
Az őstermelőnek az udvarból történő értékesítéshez be kell regisztrálnia magát a Regionális Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hivatalban (RVPS). Az interneten keresztüli értékesítéskor a szokott bejelentő űrlapon fel lehet tüntetni a weboldalt, például a Háztáji.sk-t. Csupán bejelentési kötelezettsége van az említett hivatalban.  


Az udvarból történő értékesítésen csak saját termék értékesítését értjük. Elektronikus pénztárgépre nincs szükség, és a hatályos törvények értelmében elegendő egyszerű nyilvántartást vezetni az eladott mennyiségekről.   


Az őstermelői regisztrációhoz egy bejelentési űrlapot kell kitöltenie, amely vonatkozik mind a vállalkozásokra, mind a vállalkozással nem rendelkező természetes személyekre.


Ezzel a bejelentéssel azokat a terményeket értékesítheti, amelyeket a 360/2011-es és a 100/2016-os számú kormányrendeletek szabályoznak. Az alapszinten feldolgozott termékeknél nem kell a kisüzem, vagy műhely üzemeltetését jóváhagyatni az illetékes hivataloknál. A bejelentési űrlapon fel lehet tüntetni az interneten keresztüli értékesítést is.


A tojás, méz, baromfi, nyúl, halak és vadhús árusításához sem szükséges vállalkozói engedély, de regisztrálni kell a tevékenységet a Regionális Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hivatalban (RVPS) az alábbi kérvény kitöltésével.

Amennyiben az őstermelő mástól vásárolja a mezőgazdasági terméket, terményt, vagy túllépi a rendeletekben megszabott mennyiségi keretet, annak értékesítésére már vállalkozói jogviszonyt kell létrehoznia. 


Saját értékesítési pont, kisbolt kialakításakor az alábbi nyomtatványon jelenthetjük be azt a Regionális Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hivatalban (RVPS). Ebben az esetben viszont a területileg illetékes Regionális Közegészségügyi Hivatal RÚVZ jóváhagyását is ki kell kérni a bejegyzéséhez.


Az állati eredetű termékek esetében, mivel nagyobb egészségügyi kockázatot hordozhatnak, más engedélyekre is szükség van, ezért erről a továbbiakban adunk tájékoztatást.V. A feldolgozó kisüzem bejegyeztetése  

 
Azoknál termékeknél, amelyeknek magasabb a feldolgozottság szintjük, növekszik a közegészségügyi kockázat is. A követhetőség érdekében már nem elegendő a bejelentés. Törvényi szabályozás írja elő az állattartó telepek regisztrációját, és az illetékes hivatalok határozattal hagyják jóvá a kis élelmiszer-feldolgozó üzemek bejegyzését, működését. 


Az állategészségügyet szabályozó 39/2007-es számú törvény értelmében minden őstermelő köteles bejelenteni a Gazdasági Állatok Központi Regiszterében (Centrálna evidencia hospodárskych zvierat CEHZ), hogy milyen állatok tenyészt.  A baromfitartók esetében ez a kötelezettség 300 egyedszám felett érvényes. A farm regisztrációjához az alábbi nyomtatvány szükséges, amelyet előtte az RVPS munkatársának is igazolnia kell.

A húskészítmények előállítására szolgáló feldolgozó kisüzemet az alábbi kérvénnyel lehet jóváhagyatni (RVPS és a RÚVZ). Ez a jóváhagyás viszont csak az állatok alapszintű feldolgozására érvényes. Amennyiben ezeket a termékeket saját kisboltjában értékesítené a kérvényező, lehetőség van a üzlethelyiség részeként, elkülönített feldolgozó műhely jóváhagyatására. Ez a tevékenység vállalkozáshoz kötött.

Vállalkozói engedély nélkül csupán a nyerstejet lehet értékesíteni, minden feldolgozás vállalkozáshoz kötött. A tejfeldolgozó kisüzemet az alábbi kérvénnyel lehet regisztrálni.

Vállalkozói engedélyre van szükség egyéb olyan termékek értékesítése során is, melyeket ugyan a gazdasági telephelyen adnak el, de már feldolgozott terméknek számítanak, pl. szeletelt, hántolt, csomagolt zöldségek, osztályozott csomagolt tojás, gyümölcs- és zöldséglevek.    

 

VI.  Megkövetelt közegészségügyi előírások az élelmiszer feldolgozásánál és értékesítésénél 

A  megkövetelt közegészségügyi előírások természetesen minden termék feldolgozása esetében különböznek és ezeket  a 2011-ben meghozott, 359. és 360. számú kormányrendeletek pontosítanak. További törvények szabályozzák az értékesítési pontokra vonatkozó feltételeket. 
Néhány példa  a minimális feltételekből:

 • legalább 45 C-fokos folyó víz,
 • hideg csapvíz,
 • szilárd falú, könnyen mosható szemetesedények,
 • külön szellőztethető WC,
 • a WC előterében mosdónak kell lennie szappannal és 45 C-fokos meleg vízzel, papírtörlővel, törölközővel vagy kézszárítóval,
 • építésileg el kell különíteni a lakott helységektől, a belmagasságnak minimum 2,6 méternek kell lennie,
 • a raktárhelységet helyettesítheti hűtő vagy mélyhűtő,
 • a delikátesz termékeknek és a nem csomagolt cukrásztermékeknek külön hűtőt kell biztosítani,
 • be kell tartani a hatályos HACCP szabályokat.